sâmbătă, 21 septembrie 2013

       TATĂL NOSTRU

EL este Cel ce este, fără sfârşit şi început,
EL reprezintă necuprinsul din spaţiul necunoscut,
EL este imanent în Sine, e Creator Inteligent,
EL are-n mână tot controlul şi-n toate e independent.

EL a dus în existenţă tot ce a zis şi a voit,
EL este Cel mai grandios din Universul infinit,
EL e fântâna de viaţă pentru creaţia Sa vie,
EL a fost, este şi va fi o Existenţă-n veşnicie.

EL a născut Înţelepciunea să-i fie ca reprezentant,
EL este Arhitectul slavei, iar Fiul Său executant.
EL e puterea creatoare şi este Dumnezeu Suprem,
EL a adus în existenţă tot ce vedem şi nu vedem.

EL peste omul din pământ Duh de viaţă a suflat,
EL din înţelepciunea Lui cu-nţelepciune la-nzestrat,
EL e iubire, bunătate, iar noi avem în El un ţel,
EL este mântuirea noastră şi Tatăl nostru este EL!

joi, 19 septembrie 2013

Cumpăna nedreaptă

„Cumpăna înşelătoare este urâtă Domnului…”(Prov. 11:1)
Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpănă nedreaptă şi greută-i strâmbe în sac?”
(Mica 6:11)

Cumpăna nedreaptă este înşelăciune. Înşelăciunea în toate aspectele sale este pedepsită chiar de legile omeneşti. Cu toate acestea, în fiecare zi, în relaţiile dintre oameni au loc multe înşelătorii.
Cel ce de Dumnezeu nu se teme, iar de oameni nu îi este ruşine, îşi înşală semenul fără nici un scrupul, considerând pe toţi cei pe care-i pot înşela nişte naivi, lipsiţi de inteligenţă. Cu alte cuvinte…proşti. Dumnezeu, însă, priveşte toate aceste lucruri ca abateri de la cinste. El inspiră pe înţelept să spună: „Cumpăna înşelătoare este urâtă Domnului.”
În zadar se bucură cei îmbogăţiţi pe nedrept, că vine o zi a socotelilor cu Dumnezeu.
Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, în ceea ce ne priveşte pe noi, adeseori ne înşelăm singuri. Fie că ne dăm seama, fie că nu, uneori cântărim în dreptul nostru cu balanţe false. Unele defecte ale noastre nu le luăm în considerare, dar considerăm insuportabile defectele semenilor noştri. Aşteptăm corectitudine de la alţii, atât în relaţiile cu noi, cât şi în relaţiile cu alţii. Aşteptăm cinste de la alţii în relaţiile cu fiscul, cu furnizorii, în timp ce noi avem greutăţi strâmbe în sac.
Trăim într-o lume a nedreptăţii, dar noi ca şi credincioşi suntem chemaţi să fim cinstiţi în toate relaţiile noastre, nu numai cu fraţii, ci cu toţi oamenii. Numai aşa vom fi copiii  Dumnezeului celui drept.
Domnul să ne ajute!


marți, 17 septembrie 2013

Maturitatea creştinului

Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.” (1 Cor. 13:11).

Cum se întâmplă în viaţa naturală, aşa se întâmplă şi în viaţa credinţei. Există o vreme a copilăriei, o vreme de bucurie, de euforie şi extaz, o vreme, aş putea spune, a naivităţii. În această perioadă de dragoste ferbinte, de râvnă fără multă pricepere, Marele Gospodar plantează în ogorul inimii sămânţa adevărului peste care trimite ploaia timpurie.
Schimbarea inimii în primele zile ale trezirii noastre, prin care devenim copii ai Săi, este numită în Biblie naştere. Dar cu toată dragoste dintâi, care ne-a umplut toată fiinţa, n-am fost atunci mai mult decât nişte copii născuţi de curând care ne hrăneam doar cu lapte.
După ce am beneficiat din partea lui Dumnezeu în mod paşnic de razele iubirii Sale, El a aşteptat să trecem de la faza copilăriei spre maturitate şi chiar noi am aşteptat acest lucru, cum ne spune ap. Petru: „să creştem spre mântuire.”
Dacă în viaţa pământească un copil nu are o creştere normală, părinţii săi se îngrijorează. Şi dacă dezvoltarea trupului este o întâmplare tristă, cât de trist şi dureros este pentru copilul lui Dumnezeu să nu crească spiritual.
Domnul nostru în pilda cu sămânţa ne spune cum trebuie să rodească pământul: „Întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic.” Nici un credincios nu se poate aştepta să călătorească prin adâncimile mari ale ştiinţei divine, dacă nu se nutreşte cu hrană tare. Hrana tare este pentru caracterele tari. Recomandarea laptelui ca hrană a creştinului în primul stadiu al vieţii sale spirituale nu se face cu scopul ca el să rămână mereu în acel stadiu, ci de a pune bazele creşterii în Cristos. Vine apoi o vreme când el trebuie să fie în stare a „părăsi”învăţăturile începătoare, în sensul că şi-a gravat bine în minte aceste lucruri, şi să treacă spre cele desăvârşite.
Cel mai important lucru în această etapă de dezvoltare este să fim atenţi la hrană.
Dacă ne lăsăm nutriţi cu amestec de adevăr cu eroare, riscăm să ne deshidratăm şi să devenim anemici. „Oile adevărate, zice Domnul, merg după Păstor pentru că îi cunosc glasul.”
Legile creşterii, în orice domeniu, presupun activitate. Frumuseţea crinilor  care cresc fără să se ostenească, despre care Domnul a vorbit, se datorează activităţii lui Dumnezeu.
Privind la crini şi la toate florile, la iarba de pe câmp, la pomii din grădină cum cresc, să nu credem că şi noi putem creşte la fel, fără efort din partea noastră, bazându-ne pe faptu că Domnul le face pe toate. Dumnezeu a creat condiţii pentru dezvoltare, a pregătit chiar fapte. Noi trebuie doar să umblăm în ele. Este adevărat că Dumnezeu face să crească, dar pentru ca noi să beneficiem de creştere trebuie să îndeplinim unele condiţii cerute de voinţa divină. Dezvoltarea caracterului după principii de dreptate şi iubire este una din condiţii.

Puterea creşterii crinilor vine din pământ şi de la soare. Pentru noi făgăduinţele lui Dumnezeu sunt pământul în care suntem ancoraţi şi am prins rădăcini, iar soarele iubirii lui Dumnezeu toarnă în noi, prin Duhul Sfânt, seva care alimentează creşterea noastră. „Dumnezeasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, . . .”(2Petru 1:34)
Creşterea noastră în har şi cunoştinţă, progresele noastre, bucuriile noastre, creşterea spre maturizare, toate acestea depind de unitatea noastră cu Cristos, de adorarea profundă pentru Domnul. „Despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.”
Dacă suntem ai Domnului, toate experienţele prin care trecem zilnic ne maturizează, ne fortifică credinţa şi inima noastră devine tot mai largă. Când plăcerea noastră devine împlinirea voii lui Dumnezeu, noi creştem spiritual. Avem sentimentul pe care îl are un instrumentist dintr-o orchestră care cântă o simfonie şi se sileşte a se achita cât mai onorabil de partitura lui. Noi toţi cântăm o simfonie a vieţii. Niciodată muzica nu-i mai armonioasă ca atunci când trecem prin suferinţe, care dau adâncime vieţi. Există un teasc în care suntem puşi, când unul când altul, pentru zdrobire. Atunci când Cel Atotputernic ne zdrobeşte, El ne dă şi binecuvântări. După ce lui Iacov i s-a frânt coapsa în lupta cu îngerul şi a rămas olog, Dumnezeu i-a schimbat numele în Israel – care are şi semnificaţia de „Prinţ a lui Dumnezeu.”
O, de am fi şi noi cândva numiţi astfel! Lăudat să fie Dumnezeu pentru harul pe care ni-l dă în aceste vremuri.

Amin!

duminică, 1 septembrie 2013

Cuvinte credibile



“…fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.”(1Tim. 4:12)

Un vestitor al Evangheliei are credibilitate, atunci când propovăduirea Cuvântului este însoţită de faptele sale.
Nu numai în v12, ci în întreg cap. 4, Pavel dă copilului său în credinţă, Timotei, sfaturi deosebit de înţelepte în ce priveşte comportarea corectă a unui slujitor adevărat al lui Cristos, îndemnându-l ca la rândul lui să pună şi el în mintea fraţilor aceste lucruri. Dar mai presus de toată teoria, Pavel pune accent pe puterea exemplului.
Pavel nu vrea să spună că un exemplu bun vorbeşte mai bine şi mai drept ca şi Cuvântele Scripturii, dar un exemplu bun face ca toate aceste Cuvinte să fie demne de crezut.
Poate că sunt oameni care se îndoiesc de ceea ce spui, oricât de frumos ai prezenta, dar cu siguranţă mult mai repede vor crede ceea ce faci.
Fii pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.”  Numai pentru credincioşi să fim pildă? Fii pildă pentru toţi oamenii! Vorbirea ta să nu depăşească limitele raţiunii sănătoase şi a bunului simţ. Fii o binecuvântare  pentru semenii tăi. Dovedeşte în purtarea ta trăsături de caracter asemănătoare cu ale lui Isus. Urmăreşte sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu. Fii integru în toate lucrurile, şi acest exemplu de comportament va da greutate, va da credibilitate cuvintelor tale.


Domnul să ne ajute!

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!
Iosua 1:8