marți, 31 martie 2015

         Cina de amintire

„Ziua praznicului Azimilor în care trebuiau jertfite Paştele, a venit.Luca (22:7).

Isus a chemat pe Petru şi pe Ioan şi le-a zis: „Duceţi-vă de pregătiţi-ne Paştele ca să mâncăm.” „Unde voieşti să pregătim? Isus i-a trimis în cetate şi le-a dat toate detaliile, spunându-le că vor întâlni pe drum un om ducând un ulcior cu apă, „…mergeţi după el până în casa în care va intra şi spuneţi stăpânului casei: „Învăţătorul îţi zice: „Unde este odaia de oaspeţi în care să mănânc Paştele cu ucenicii Mei?” Ucenicii au găsit aşa cum le-a spus Isus şi au pregătit Paştele.

Când a sosit ceasul, Isus a şezut la masă cu cei doisprezece apostoli.” Obişnuinţa de a mânca în picioare – pentru a nu uita aspra robie a Egiptului – nu se mai practica. Şederea culcat şi întins sprijinindu-se fiecare pe cotul stâng, în vreme ce cu dreapta se servea, era socotită o poziţie de libertate.
Isus le-a zis: „Am dorit  mult să mănânc Paştele acestea cu voi înainte de patima Mea.”(Luca 22:16).

Evreii mai aveau un obicei: spălarea picioarelor, care se făcea de către slujitorii casei şi făcea parte din ceremonialul ospitalităţii iudaice. Călătorind pe jos, prin praf, de la Betania la Ierusalim, picioarele apostolilor erau murdare. Isus a îndeplinit  şi acest obicei. A fost ocazia Lui de a le da o învăţătură nouă. Dar apostolii prea puţin au înţeles la acel timp lecţia Domnului. Nu au înţeles că Paştele din acel an nu va fi o masă de bucurie, ci un prilej de despărţire.                                                  
Isus, ca Cel care ştia că i-a sosit ceasul să plece din lumea aceasta la Tatăl şi fiindcă iubea pe ai Săi, care erau în lume, i-a iubit până la capăt.”(…) „S-a sculat de la masă, S-a desbrăcat de hainele Lui, a luat un ştergar şi s-a încins cu el.” A început să spele picioarele fiecăruia. Petru n-a înţeles nimic din măreţia semnificaţiei momentului şi a refuzat oferta lui Isus. Atunci Isus i-a zis: „Dacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.” „Doamne”, i-a răspuns Petru,”nu numai picioarele, dar şi mâinile, şi capul.” Răspunsul Domnului a fost: „Cine s-a scăldat n-are trebuinţă să-şi spele decât picioarele ca să fie curat de tot; şi voi sunteţi curaţi, dar nu toţi, căci ştia pe cel ce avea să-L vândă.”
La urmă Isus i-a întrebat dacă au înţeles pilda. Cu alte cuvinte: veţi putea voi să vă umiliţi aşa cum m-am umilit Eu? „Dacă Eu Domnul şi Învăţătorul vostru v-am spălat picioarele şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora.” Adevărat, adevărat vă spun, că robul nu este mai mare decât domnul său, nici apostolul mai mare decât Cel ce l-a trimis.”
Pe când serveau Cina, Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde.” Ucenicii s-au întristat şi întrebau unul după altul: „Nu cumva sunt eu, Doamne?” Domnul le-a zis: „Cel ce a întins cu Mine mâna în blid, acela este.” Trădătorul a fost dat pe faţă, dar inima lui a rămas aceeaşi, o inimă de piatră. „Negreşit, Fiul omului se duce după cum este scris despre El, dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului! Mai bine ar fi fost pentru el să nu se fi născut!” Isus i-a zis lui Iuda pe faţă: „Ce ai să faci, fă repede.” Iuda fără să spună un cuvânt a ieşit afară. Era noapte. Sosise vremea conspiraţiei şi era aşteptat de oamenii lui Caiafa.             
Isus ştia ce se va întâmpla în noaptea aceea cu El, dar ştia şi ce se va întâmpla cu prietenii Lui. Ştia că toţi se vor poticni, că unii vor dormi, Petru ÎL va tăgădui…iar când Păstorul va fi bătut toţi vor fugi. Având aceste gânduri, Isus „ a luat o pâine şi după ce a mulţumit lui Dumnezeu a frânt-o şi le-a dat-o zicând: „Acesta este trupul Meu, care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea. Tot astfel, după ce au mâncat a luat paharul şi li l-a dat zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu, care se varsă pentru voi.” Jertfa a fost gata. Mielul lui Dumnezeu, Cristos Paştele noastre a fost jertfit. Să prăznuim, dar, această aducere aminte în fiecare an, „…nu cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimile curăţiei şi adevărului.”   

AMIN!                           

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!
Iosua 1:8