Deşi marea pe care am navigat în anul acesta a fost deosebit de agitată, talazurile ei au izbit cu furie în barca existenţei noastre, totuşi n-am naufragiat, ci am ajuns cu bine la porţile Noului An. Şi aceasta datorită Celui de la cârmă, a Domnului nostru Isus, care nu numai că ne-a condus în siguranţă spre liman, dar a fost şi avocatul nostru. Datorită Lui, Dumnezeu nu ne-a tăiat firul vieţii, ci ne-a mai păstrat în ţesătura Lui.
vineri, 31 decembrie 2010
Aritmetica vieţii
Deşi marea pe care am navigat în anul acesta a fost deosebit de agitată, talazurile ei au izbit cu furie în barca existenţei noastre, totuşi n-am naufragiat, ci am ajuns cu bine la porţile Noului An. Şi aceasta datorită Celui de la cârmă, a Domnului nostru Isus, care nu numai că ne-a condus în siguranţă spre liman, dar a fost şi avocatul nostru. Datorită Lui, Dumnezeu nu ne-a tăiat firul vieţii, ci ne-a mai păstrat în ţesătura Lui.
vineri, 24 decembrie 2010
Împlinirea vremii
vineri, 17 decembrie 2010
Prea mult şi ...prea puţin.
luni, 6 decembrie 2010
Făptura Nouă.
luni, 15 noiembrie 2010
Armonia Împărăţiei.
vineri, 12 noiembrie 2010
Măreţia Împărăţiei Eterne.
luni, 25 octombrie 2010
Ekklesia
joi, 21 octombrie 2010
"Omerul" de mană.
miercuri, 15 septembrie 2010
"Fără odihnă"
În bunătatea Lui incomensurabilă a intrat în conversaţie cu această păcătoasă. N-a mustrat-o, ci i-a zis: "Dă-Mi să beau"! Uimită, Samariteanca i-a replicat: "Cum, Tu Iudeu, ceri să bei de la mine, femeie Samariteancă? - Drept răspuns Isus i-a zis: "Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: "Dă-Mi să beau" tu singură ai fi cerut să bei, şi El ţi-ar fi dat apă vie." (Ioan 4:9,10). "Doamne", I-a zis femeia, "dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete, şi să nu mai vin până aici să scot."(v 15).
vineri, 27 august 2010
Dreptatea, însuşire divină
luni, 19 iulie 2010
Fenomenul Trinităţii
„Orice enunţ trebuie să aibă un temei bine determinat.”
Fenomenul Trinităţii, concept apărut în istoria omenirii în sec. al IV-lea d.Hr., este o controversă continuă între cei care îl susţin, aducând argumente mai mult prin deducţie şi cei care digeră foarte greu, ori deloc, o astfel de gândire ce lor li se pare ilogică.
Trinitatea este doctrina esenţială a religiei creştine. Dogma trinităţii susţine o entitate divină formată din trei persoane: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu
Spiritul Sfânt. Enciclopedia Catolică ne spune că: „Persoanele care formează Trinitatea sunt eterne şi egale, necreate şi omnipotente.” La fel şi Biserica Ortodoxă spune că Dumnezeu este triunic. Tatăl este complet Dumnezeu, Fiul este complet Dumnezeu, Spiritul Sfânt este complet Dumnezeu. Paradoxul este că, aceşti trei Dumnezei sunt, de fapt, unul. Se spune că 3x1=1. Ciudată matematică.
Învăţătura trinităţii nu este de sorginte scripturală. Creştinismul timpuriu nu a cunoscut noţiunea de trinitate. Ei vesteau pe Dumnezeu, Tatăl, pe Isus Cristos Fiul Său şi recunoşteau Spiritul Sfânt ca fiind „o putere de sus,” forţa activă a lui Dumnezeu. Nu se spune despre Isus şi apostoli că au rostit vreodată cuvântul trinitate. Şi dacă nici scrierile evreilor, nici scripturile greceşti nu folosesc cuvântul trinitate, ne întrebăm: Este vorba despre un mister complex şi profund care să scape înţelegerii noastre? Cui a revelat Dumnezeu această enigmă?
Teologia noastră este Cuvântul lui Dumnezeu. Noi ne bazăm pe informaţiile Domnului, ale Apostolilor şi ale Profeţilor. În scrierile şi afirmaţiile lor nu găsim nimic referitor la termenul trinitate. Singurul argument care vine în sprijinul celor ce cred într-o trinitate de persoane este 1 Ioan cap. 5 v 7. Acolo, însă, este o interpolare, o adăugire ulterioară nepermisă. În traducerile moderne nu se găseşte, considerându-se a fi un text apocrif.
Se crede că în anul 325 d Hr., cu ocazia Conciliului de la Niceea, patronat de Constantin cel Mare a fost format crezul Trinităţii. Este adevărat că acolo s-a vorbit despre Fiul ca fiind de o fiinţă cu Tatăl, punându-se de acord asupra naturii lui Isus, dar nu a fost stabilit că Spiritul Sfânt este a treia persoană. Şi nu-i mirare, pentru că lipsea temeiul biblic. Totuşi, la Conciliul de la Constantinopol, anul 381 d Hr., patronat de Theodosiu, s-a convenit că Spiritul Sfânt este a treia persoană a trinităţii, egală cu Dumnezeu şi Cristos. Dacă informaţiile istoriei creştine sunt corecte, atunci acolo şi atunci a luat naştere crezul creştin al Trinităţii. De fapt, ideea trinităţii vine din Egipt şi a fost introdusă în creştinism cu aportul platonicienilor, adepţi ai filozofiei lui Platon.
Ce ne învaţă Biblia?
Biblia ne învaţă că Dumnezeu (Iahveh) este unic, fără început şi fără sfârşit „…din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu!” (Ps. 90:2). Isus Cristos este Fiul Său, „…Cel întâi născut din toată zidirea.” (Col. 1:15). Fiul a avut un început. Un fiu nu poate avea vârsta tatălui său. Iar Spiritul Sfânt este puterea activă a lui Dumnezeu. Când îngerul Gavril a fost trimis la o cetate din Galileea numită Nazaret, la o fecioară să-i spună că va naşte pe Isus, a spus: „Duhul Sfânt se va odihni peste tine, şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.”(Luca 1:35). Dacă Spiritul Sfânt şi Cel Prea Înalt sunt două persoane, care au contribuit la naşterea pământească a lui Isus, cum El este numit doar Fiul lui Dumnezeu? Însuşi Isus a spus: „…să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Cristos, pe care L-ai trimis Tu.”(Ioan 17:3).
Biblia ne spune că Dumnezeu este fără egal. „Ca să se ştie de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, că afară de Mine nu este Dumnezeu.”(Isaia 45:6).
Despre Isus citim că El a coborât din cer. „Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce s-a coborât din cer.”(Ioan 3:13). Din această informaţie înţelegem că Isus înainte de a veni pe pământ a avut o existenţă spirituală. Isus este Înţelepciunea din Prov. Cap.8, care era Meşter la lucrarea creaţiei, alături de Dumnezeu. „…în toate zilele eram desfătarea Lui, jucând neâncetat înaintea Lui, jucând pe rotocolul pământului Său, şi găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor.” „Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El „ (Ioan 1:3). Deşi Isus era un Dumnezeu, adică un puternic, nu era un ho Theos, un Dumnezeu Atotputernic. Era subordonat Tatălui, ca un fiu părintelui său.
Apostolul Pavel concluzionează: „…totuşi pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Cristos, prin care sunt toate lucrurile şi prin El şi noi.”(1Cor. 8:6). „Căci este un singur Dumnezeu, şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Cristos.”(1Tim. 2:5). Fiul niciodată nu a pretins că este egal cu Tatăl Său. Cui s-a rugat El în Ghetsimani, Lui Însuşi? Cui şi-a încredinţat El Duhul atunci când a murit? Cine l-a înviat? Sau toate acestea au fost doar ficţiuni? Isus doar se prefăcea că se adresează Tatălui când El era, de fapt, Dumnezeu.
Biblia spune că Dumnezeu este capul lui Cristos. „Dar vreau să ştiţi că Cristos este capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Cristos.”(1Cor. 11:3). Şi dacă nu putem accepta nimic împotriva formulei trinităţii, măcar să credem ce a spus Isus: „Mă duc la Tatăl; căci Tatăl este mai mare decât Mine.”(14:28).
Despre Spiritul Sfânt, doctrina Trinităţii ne spune că este a treia persoană a divinităţii – egală cu Tatăl şi cu Fiul. În Biblie Spiritul Sfânt este arătat ca o forţă energetică prin care Tatăl îşi duce la îndeplinire scopurile Sale. Dumnezeu prin Spiritul Sfânt, prin forţa Sa activă a pregătit planeta Pământ ca să fie locuită. Prin Spiritul Sfânt l-a sculat pe Isus dintre cei morţi. Prin Spiritul Sfânt luminează pe copiii Săi şi le dă putere să discearnă adevărul de eroare, lumina de întuneric, ce este drept de ce nu este drept. În Judecători, cap. 14 v 6 citim: „Duhul lui Dumnezeu a venit peste Samson; şi, fără să aibă ceva în mână, Samson a sfâşiat un leu…” Nu o persoană a venit să-l ajute pe Samson, ci puterea lui Dumnezeu a venit peste el.
În rugăciunea lui Isus, redată nouă de către ev. lui Ioan cap. 17, citim: „Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Isus Cristos, pe care L-ai trimis Tu.”
Doctrina Trinităţii îi frustrează pe oameni de a avea o cunoştinţă clară despre Suveranul Universului, despre Fiul Său şi despre ce este Spiritul Sfânt. A suci adevărul este o dezonorare la adresa Tatălui. Adepţii acestei doctrine nu au nici un merit în descoperirea ei, dar au vinovăţia că au adoptat-o de la păgâni. Cei care şi-au găsit „culcuşul” în doctrina trinităţii ar trebui să revină la Biblie. „Nici un discernământ omenesc nu poate evidenţia simetria zărilor istorice ca Biblia. Să privim dincolo de strâmtele zări ale îngrădirilor omeneşti.” Cuvântul lui Dumnezeu este standardul unic şi inflexibil pentru comportarea corectă a credincioşilor.
Mulţumim lui Dumnezeu, care ne-a scos de sub puterea întunericului şi ne-a descoperit Adevărul Său. AMIN.
joi, 13 mai 2010
Omul, coroana creaţiei.
Lecţie pentru începători
Înfrânt de vicisitudinile vieţii, saturat de ştiinţă şi filozofie absurdă, omul a căutat întotdeauna refugii care să-l elibereze din strâmtele zări impuse de condiţia umană şi să găsească adevărul despre el, despre originea sa. Cine l-a întocmit şi l-a aşezat pe planeta aceasta, cu ce scop, care este menirea existenţei lui? Cei mai mulţi au abordat acest subiect din punc de vedere ştiiţific, iar alţii au privit spre o cauză primordială a tuturor lucrurilor, spre un Suveran al Universului pe care l-au numit Dumnezeu.
Exerciţiul înţelept al inteligenţei omului sincer, dorinţa arzătoare de a ieşi din bezna ignoranţei şi a trece dincolo de hotarele mărginirii lui a constituit în toate veacurile lupta necruţătoare între întuneric şi lumină.
Când Dumnezeu a zis: “Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră...” (Gen. 1:26), atunci s-a modelat cea mai frumoasă făptură de pe planetă, dotată cu înţelepciune, dreptate, putere şi iubire, fiind astfel după chipul Său şi încoronată ca domn al Pământului, reprezentând asemănarea Sa.
“Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Gen. 2:7). Din acest punct de vedere, omul este sinteza dintre materie şi spirit. Împăratul David zice: “Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele. Te laud că sunt o făptură atât de minunată. Minunate sunt lucrările Tale...” (Ps. 139:13-16).
Chipul şi asemănarea lui Dumnezeu au înveşmântat pe om în mantia dragostei Sale, înnobilândul cu toate vituţile.
Având simţ moral, adică facultatea de a deosebi între principiul drept şi principiul nedrept şi fiind înzestrat cu voinţă liberă, omul a avut posibilitatea să aleagă între bine şi rău. El a ales răul, dar nu pentru că nu putea face altfel. Omul a ascultat mai bine de creatură decât de Creator. Astfel, drama omului începută în Eden, trecând peste veacuri, a produs dezastre incalculabile pentru familia umană, ca urmare a înstrăinării omului de la căminul părintesc.
Primul capitol din istoria rasei umane a fost scris de Adam. El este punctul de plecare, izvorul ce s-a dezvoltat într-un torent, şi lovindu-se de stânci a adus jalea şi pustiirea peste întregul Pământ.
În loc să sesizeze manevrele lui satan, să lupte cu toată isteţimea pentru a se opri din coborârea spre degradare, omul a părăsit câmpul de bătaie devenind sărac şi gol, dezbrăcat de toate veşmintele pe care le-a primit de la Dumnezeu.
Sărmanul om! Ce trist faliment!
Astăzi, descendenţii aceluiaşi om ignoră dezastrul produs de satan, ce i-a îndepărtat pe părinţii lor de fericirile eterne; chiar mai mult, susţin cu cerbicie cauza adversarului. Nu pot discerne, ori poate nu vor, că acest adversar a fost călăul părinţilor lor.
Unii sunt atât de înşelaţi de sofisteriile satanei, prin care el a amăgit pe primii noştri părinţi, încât nu mai cred că există Dumnezeu. Tuturor acestora “un vas de lut” le zice: “Crezi că dacă te eschivezi de lumină, prin aceasta poţi să stingi soarele de pe cer”?
Alţii cred în Dumnezeu, dar Îl consideră ca pe un dusman puternic, gata a chinui pe oameni în vecii vecilor. Aceştia s-ar supăra pe Dumnezeu dacă n-ar fi răzbunător faţă de semenii lor care ignoră crezurile pe care le profesează ei astăzi. Analizând situaţia şi privind la succesiunea de întâmplări dezastruoase ce a înstrăinat pe om tot mai mult de Dumnezeu, ne punem întrebarea: Dacă omul este coroana creaţiei pământeşti a Marelui nostru Stăpân ceresc, dacă el s-a unit cu principiile adversarului dezonorând pe adevăratul Creator, va mai găsi vreodată milă din partea lui Dumnezeu? Va mai fi el vreodată reabilitat? Biblia ne răspunde afirmativ.
“Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, că a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” (Ioan 3:16). Sacrificarea vieţii Domnului Isus în folosul omului constituie Preţul Răscumpărării.
Adam şi toţi descendenţii săi, întreagă rasa umană peste care moartea şi-a pus tenebroasele ei amprente, vor beneficia de împăcarea cu Dumnezeu pe care ne-a dăruit-o Domnul Isus Cristos. “El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi.” (1Ioan 2:2).
Fiecare individ care a existat, există şi va exista pe pământ, este responsabil înaintea lui Dumnezeu pentru viaţa pe care a primit-o în dar. Este responsabil pentru “binele sau răul pe care l-a făcut câtă vreme a trăit în trup.”
Omul, această fiinţă care datorită înzestrării cu chipul lui Dumnezeu este capabil să filtreze viaţa prin alambicul logicii, are o misiune specială în amestecul de întuneric şi lumină din care i se compune viaţa. El trebuie să cunoască “ieslea” Stăpânului său şi să mărturisească faptul că acest Stăpân este Dumnezeul cerurilor, viu şi adevărat.
Dreptul Iov afirmă în cartea sa: “Înaintea lui Dumnezeu eu sunt semenul tău, şi eu ca şi tine am fost făcuţi din noroi” (Iov 33:6). Şi dacă toţi oamenii au fost făcuţi din acelaşi material, toţi sunt egali. Toate fiinţele inteligente sunt egale în ceea ce priveşte esenţa, dar diferite din punct de vedere al calităţii.
Progresul ştiinţei din zilele noastre, însă, narcotizează creerii strămoşeşti ai omului făcând din el o marionetă în mâna semenilor săi. “Este o vreme când un om stăpâneşte peste alt om, ca să-l facă nenorocit.” (Ecl. 8:9).
Biblia ne învaţă că “Dumnezeu a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate prin Omul pe care l-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L-a înviat din morţi.” (F.A 17:31). Omul rânduit de Dumnezeu este Isus Cristos şi în “Numele Lui să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ şi de sub pământ...” (Filip. 2:10).
Citind aceste lucruri şi meditând asupra lor, omul cu mintea raţională va fi îndemnat să cerceteze şi să se coboare în el însuşi. În disciplina lui interioară va găsi o părticică din chipul lui Dumnezeu. Rugăciunea lui către acest Creator inteligent al vastului Univers va fi pătrunsă de o sete cumplită după apa vieţii, după cunoştinţa adevărului. Va observa că nu-i iertat omului să existe ca un ignorant pe pământ, fără să aducă omagiu înţelepciunii nespus de felurită a lui Dumnezeu.
Prea a făcut multe Dumnezeu pentru om, ca El să nu fie adorat cu toată puterea fiinţei noastre.
În faţa acestui Suveran al Universului ne închinăm cu veneraţie şi respect. AMIN!
marți, 4 mai 2010
Adu-ţi aminte!
O, om! Priveşte-ţi Creatorul
Şi vezi divina Lui ştiinţă,
Cum te-a gândit în planul Său,
Pe când erai în nefiinţă.
În vremuri imemoriale
Erai doar pulbere-n pustiu,
Iar El te-a plămădit din lut
Şi te-a făcut un suflet viu.
Te-a modelat să ai valoare,
Erai în vastul Univers
Un strop de humă vorbitoare.
Ţesută într-un chip ciudat,
Ţi-a dat şi gândul veşniciei,
Aveai şi rang de împărat.
Un egoist şi un ingrat,
A înşelat pe mama Eva,
Iar tu ai săvârşit păcat.
Scos din grădina ta frumoasă,
Dar tatăl tău nu te-a uitat,
Deşi te-ai depărtat de casă.
Bătut de hoţi, desfigurat,
Te-a întâlnit Samariteanul,
Cu viaţa Lui, El te-a salvat.
O, om! Ce mari răspunderi ai
Acum în vremile de har,
Eşti responsabil de prezent
Şi de viaţa dată-n dar.
Cât eşti vremelnic pe pământ,
Că nu-i avere mai frumoasă
Decât credinţa în Cel Sfânt.
Ridică-ţi ochii spre Golgota,
Priveşte preţul ce s-a pus
Şi las-o lacrimă să-ţi cadă
Peste iubirea lui ISUS.
sâmbătă, 17 aprilie 2010
Bijuteriile caracterului creştin
„Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.”(1Petru 3:3).
Oamenii, în general, îşi etalează bijuteriile lor pe mâini, la gât ori în alte locuri; în mod ostentativ. Creştinul are alte valori. Un creştin adevărat se fereşte să-şi împodobească exteriorul mai mult ca interiorul. Dă atenţie specială clădirii spirituale. El îşi etalează giuvaerele sale în caracter, la dezvoltarea căruia lecrează în fiecare zi.
“Plantarea şi îngrijirea ce o îndeplinim în pământul vieţii noastre o numim dezvoltarea caracterului.” Cu cât acest caracter va fi mai împodobit spiritual, cu atât mai frumos va oglindi caracterul lui Dumnezeu.
Principiul care stă la baza caracterului este iubirea. Această însuşire este cea mai frumoasă bijuterie ce dă frumuseţe şi măreţie unui caracter creştin. După ce Dumnezeu ne-a acceptat în familia Sa, trebuie să arătăm în toate circumstanţele vieţii, trăsături nobile de caracter. Este posibil acest lucru într-o lume care rămâne în continuare o vale a morţii, o expresie a durerii, un teritoriu a celui rău? Da, este posibil! Dumnezeu care a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa, a investit în el trăsături de caracter asemănătoare Lui. Nu l-a creat să fie ucigaş, înşelător, bârfitor. Deşi veacurile de degradare prin care a trecut din cauza căderii în păcat i-au schimonosit caracterul, totuşi Tatăl ceresc în iubirea lui i-a pregătit condiţii de reabilitare şi ascensiune spre perfecţiune.
Astăzi un mic număr de oameni lucrează la caracterul lor. Deşi au în Domnul Isus un excepţional model, puţini sunt cei care se silesc să înscrie în inimile lor trăsăturile de caracter ale Mântuitorului.
La baza caracterului divin stau patru mari atribute. Acestea sunt: Înţelepciune, Dreptate, Iubire şi Putere. Dar Dumnezeu se manifestă şi prin alte însuşiri, ca: milă, îndurare, milostivire, îndelungă răbdare, bunătate, credincioşie etc. Peste toate aceste calităţi, care la Dumnezeu se găsesc în mod desăvârşit, se află Sfinţenia Sa. Sfinţenia este standardul admis de Dumnezeu. Aceasta este podoaba casei Sale pentru tot timpul cât vor ţinea veacurile. (Ps. 93:5). Dacă vrem să semănăm cu chipul Celui ce ne-a creat, atunci ne vom sili să dezvoltăm şi noi un astfel de caracter.
Pe măsură ce creştem spiritual şi caracterul nostru se dezvoltă, vom fi în stare a fece paşi importanţi în iubirea de vrăşmaşi şi ne vom ruga pentru cei ce ne prigonesc, aşa cum ne-a recomandat Isus. Dacă nu am ajuns la această culme – iubire desăvârşită – să nu descurajăm, ci să ne avântăm mereu spre această ţintă. În actuala etapă a vieţii noastre creştineşti, doar în inimă şi minte putem atinge acest apogeu.
Nu vom avea nici un succes în edificarea caracterului, dacă avem o inimă plină de răutate. Ne putem păstra sub control aspru corpul, ne putem înfrâna limba, dar dacă inima este egoistă şi plină de nelegiuri – totul este în zadar. “Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu.” (Mat. 5:8).
Deşi caracterul nostru numai în sfârşit va fi dezvoltat pe deplin, totuşi încă de când începem să punem cărămidă lângă cărămidă la înălţarea lui, trebuie bine echilibrat şi împodobit cu cele mai frumoase giuvaere. Un astfel de caracter presupune a fi oglindirea epistolei lui Cristos scrisă în inimi, nu cu cerneală şi condei ci cu Duhul Dumnezeului celui viu, aşa cum odinioară ap. Pavel a scris-o în inimile credincioşilor din Corint.
Doamne ajută-ne să fim nişte caractere puternice, pline de nobleţe, care în mijlocul oricăror încercări să rămână blânde şi liniştite. Amin.
Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!
Iosua 1:8