luni, 15 ianuarie 2018

Smerenia - înțelepciune cerească

    Și toți în legăturile voastre, să fiți împodobiți cu smerenie.

Adevărata smerenie se găsește acolo unde Domnul este urmat pe calea lepădării de sine. În lumea rea și rece în care trăim (doar vremelnic) lecția despre smerenie trebuie să o învățăm în fiecare zi. Lipsa acestui exercițiu lasă loc aroganței firești. Opusul smereniei este mândria și îngâmfarea. Mândria este cauza multor suferințe. Dacă vorbim de mândrie spirituală, vorbim de un defect al creștinului. Cei atinși de acest flagel, în conversațiile cu alții sunt convinși că sunt singurii care au dreptate, care gândesc corect, ignorând părerile altora. Mândria înseamnă îndumnezeirea EULUI. Acest lucru nu este lipsă de inteligență, ci lipsă de înțelepciune și smerenie.
Mândria este un păcat pe care îl avem în chipul nostru firesc, însă smerenia o învățăm de la Domnul. El a fost Singurul blând și smerit cu inima. De când am devenit părtași ai firii noi, prin Harul lui Dumnezeu, avem capacitatea să învățăm de la Isus și să-I copiem această însușire.
La Isus smerenia a fost duhul întregii Lui vieți. Creștinul smerit nu caută folosul său, ci privește chiar pe cel mai slab frate mai presus de el însuși. El are acest comportament pentru că vede în fiecare frate pe Domnul.
Ce fericiți am fi dacă tot timpul existenței noastre am fi îmbrăcați cu smerenie, dar de multe ori vânturile unor pasiuni smulg de pe noi mantaua smereniei și iese la iveală trufia, aroganța etc. Ap. Petru ne îndeamnă să ne împodobim cu smerenie pentru că numai pe cei îmbrăcați cu această haină îi va înălța Dumnezeu.
Așadar, să nu ne lăsăm antrenați în discuții contradictorii, dacă suntem criticați să nu ne îndreptățim prin combativitate. Acest lucru ar fi un semn de mândrie și nu de smerenie.
Chiar dacă uneori ar trebui să suferim pe nedrept să nu dezbrăcăm haina smereniei, căci toate lucrurile lucrează spre binele celor care iubesc pe Domnul.
Nu peste mult întristarea noastră se va preface în bucurie!


Amin.

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!

Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de tine!
Iosua 1:8