"La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era un Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi numic din ce a fost făcut, n'a fost făcut fără El. Şi Cuvântul S'a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr." (Ioan 1:1-3, 14).
Cuvântul, despre care vorbeşte ap. Ioan, este unul dintre marile titluri ale Domnului nostru Isus Hristos, Cuvântul viu. Termenul, "Cuvântul lui Dumnezeu", este folosit în mai multe sensuri în Scriptură. Este utilizat chiar având sensul de Scriptură, Cuvântul scris. Se referă, de asemenea, la orice formă de comunicare între Dumnezeu şi om.
În ep. către Evrei cap. 1 v 1 şi 2, citim: "După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin prooroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor, şi prin care a făcut şi veacurile." Aici ap. scoate în evidenţă atât Cuvântul viu, cât şi Cuvântul scris. "El, care este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui şi care ţine toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui..." Prin expresia "ţine toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui", înţelegem că întreaga materie şi toate fenomenele Universului sunt susţinute prin El. Tot ce există în Universul fizic – spun savanţii – este energie. De aici rezultă că, Isus este unicul centru energetic al Universului. Apostolul ne spune că prin Fiul, Cuvântul viu, Dumnezeu a făcut veacurile. Aceasta este o afirmaţie grandioasă. Toate fenomenele care afectează simţurile, lumina, căldura, chiar şi materia, sunt forme de energie.
Textul biblic ne spune că Fiul deţine puterea infinită în cer şi pe pământ, pe care a primit-o de la Tatăl. Prin cuvântul puterii Lui ţine legate toate lucrurile şi menţine ordinea celor văzute şi celor nevăzute.
În Noul Testament cuvântul putere vine din grecescul "exousia", care înseamnă autoritate. Este folosit de Isus în Matei 28:18), "Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ". Un alt grecesc tradus prin putere este "dunamis", care înseamnă forţă sau tărie. Este folosit în Evrei 1:2,3). Un cuvânt interesant este grecescul "energes", tradus energie. Este folosit în Evrei 4:12, unde se spune despre Cuvântul lui Dumnezeu că este "viu şi lucrător". Cuvăntul nu numai că este plin de energie, ci El insuflă energie.
În ecuaţia puterii Cuvântului, o formă de energie este puterea luminii. Această lumină ne vine de la Cuvântul lui Dumnezeu, care este absolut perfect şi veşnic pur. Facem abstracţie de efectul luminii asupra materiei şi ne gândim la ce efect are această lumină asupra unui suflet întunecat de păcat. Psalmistul zice: "Descoperirea cuvintelor Tale dă lumină" Ps. (119:130). Căci Dumnezeu, care a zis: "Să lumineze lumina din întuneric", ne-a luminat inimile. (2Cor. 4:6).
În Genesa cap. 1 v 3, găsim afirmaţia: "Să fie lumină!" Oamenii de ştiinţă au calculat că toate depozitele de cărbune, gaze, petrol, lemn, uraniu şi alte materii de pe mapamond, echivalează doar cu trei zile energie solară ajunsă pe pământ. Pentru fenomenele fizice şi viaţa biologică de pe pământ, putem spune că soarele este "lumina lumii". Aceasta nu face altceva, decât dă măreţie extraordinarei afirmaţii a lui Isus, când a zis: "Eu sunt lumina lumii". (Ioan 8:12). Soarele a luat fiinţă tot prin Puterea Cuvântului. Sursa puterii fizice a Universului este ea însăşi măiestria Cuvântului viu.
Domnul nostru Isus Hristos, pe lângă faptul că este numit Cuvînt sau Logos, mai are multe alte denumiri. El este identificat cu ÎNŢELEPCIUNEA. Proverbe cap. 8 v 22-31 este o "autobiografie" a meşterului care era la lucru lângă Dumnezeu şi în toate zilele era desfătarea Sa. "Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El."
Un comentariu:
fii binecuvantat, ca tare frumos ai aranjat cuvintele vorbind despre CUVANT.
Trimiteți un comentariu